• Agenda

Lacrosse

Wat is lacrosse?

Een snelle teamsport

Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van sporten als basketbal, hockey en American football en hierdoor voor veel mensen makkelijk op te pakken.

De regels voor heren- en dameslacrosse zijn verschillend van elkaar. Hieronder wordt kort ingegaan op de gelijkenissen tussen de twee en algemene regels die gelden. Onder de koppen Heren Lacrosse en Dames Lacrosse staat meer uitleg over de beide varianten.  

Het spel

Alle spelers hebben een stick, de ‘crosse’ met aan het uiteinde een netje waarmee een bal wordt overgegooid. Deze bal is van hard rubber en heeft het formaat van een tennisbal. Het doel van het spel is de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Ieder doelpunt levert één punt op. Het doel staat niet op de achterlijn, maar ongeveer 10 meter in het veld en daar mag net als bij ijshockey achterlangs gelopen worden.

De bal mag gedragen worden in de stick. De tegenstander mag deze er proberen uit te slaan met de stick. Als de bal op de grond valt mag deze alleen met de stick worden opgeraapt, behalve door de keeper die mag de bal met de hand in de stick leggen. Als de bal uitgaat krijgt de tegenstander de bal.

Het spel begint in het midden van het veld en na elk doelpunt wordt het spel hervat vanuit de middencirkel. Er wordt over het algemeen meer gescoord dan bij voetbal of hockey en uitslagen met dubbele cijfers zijn normaal, zoals 17-14.

Ondergrond

Lacrosse wordt gespeeld op gras of kunstgras. In Nederland wordt op hockey- en voetbalvelden gespeeld.

Lacrosse is voor iedereen

Lacrosse is als studentensport overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland. Inmiddels wordt lacrosse naast studenten beoefend door jeugd en studenten die zijn doorgestroomd naar het werkveld. Inmiddels is ongeveer de helft van de verenigingen een burgervereniging en de andere helft studentenvereniging.