• Agenda

Heren Lacrosse

Heren lacrosse is een contactsport, waarbij 10 tegen 10 wordt gespeeld. Een team heeft 3 aanvallers, 3 middenvelders, 3 verdedigers en 1 goalie in het veld. De bal wordt overgegooid door de lucht en er wordt geprobeert deze van elkaar te veroveren door de tegenstander te dwingen tot fouten, het uitdelen van bodychecks of het checken (slaan) op de stick. Het tempo van het spel ligt hoog, mede doordat er constant gewisseld kan worden. Herenlacrosse wordt gespeeld in 4 kwarten van 20 minuten. Na iedere goal wordt het spel hervat middels een face-off in het midden van het veld. Gedurende de face-off strijden 2 spelers, 1 van elke team, om de bal totdat een van de twee spelers de bal in zijn stick onder controle heeft. Vanaf dan mogen de andere spelers in het spel betrokken worden.

Het doel is om te scoren door de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit door middel van het gooien van de bal met de stick. In tegenstelling tot de dames mogen de heren de bal ook in de goal schoppen.

Materialen

De head (bovenkant stick) van de lacrossestick is gemaakt van kunststof. Hierin is een net van touw vastgemaakt. De stick zelf is meestal van metaal of kunststof. Er is verschil tussen de sticks van de verdedigers en die van de aanvallers en middenvelders. De stick van een verdediger is tot 1.83m lang, waar de andere sticks een maximale lengte hebben van 1.07m. De goalie speelt met een stick met een groter net.

Regels

Herenlacrosse is een echte gentleman's sport. Waar het spel hard en snel is, bodychecks worden uitgedeeld en slaan op de stick en het wegduwen van de tegenstander toegestaan is, maar waar sportiviteit hoog in het vaandel staat. Zowel voor als na de wedstrijd gaat men gemoedelijk met elkaar om. Dit alles onder het Engelse gezegde ‘what happens on the field stays on the field’. Iedereen kan in lacrosse een keer een ‘fout’ maken waarvoor tijdstraffen worden uitgedeeld. Hierdoor heeft de tegenstander een man-meer-voordeel, in de meeste gevallen 30 seconden of 1 minuut. Het permanent verwijderen van een speler komt zelden voor, hiervoor moet men 5 persoonlijke fouten maken.

Uitrusting

Bij het spelen van herenlacrosse is het dragen van een helm en handschoenen verplicht, daarnaast dragen de meeste spelers een toque, een borstkasbeschermer en elleboogbeschermers. Dit alles draagt eraan bij dat ondanks het harde karakter van de sport er niet meer blessures voorkomen dan in de meeste andere veldsporten.

Het herenveld

De belangrijkste lijnen zijn de 'crease': een cirkel met een diameter van 6 meter waarin het doel staat. In de crease is de goalie ‘heilig’ oftewel men mag hem in de crease niet aanraken of hinderen. Aanvallers mogen niet in de crease komen.

Daarnaast zijn er restraining lines op ongeveer een kwart van het veld. Tijdens de ‘face-off’ die aan de start van elk kwart en na elke goal plaatsvindt moeten de verdedigers en aanvallers achter deze lijnen blijven totdat een team in balbezit is.