Historie

De geschiedenis van lacrosse

De sport vindt zijn oorsprong bij de Noord-Amerikaanse native Americans. Zij noemden het dehuntshigwa'es (Onondaga taal: 'mannen slaan een rond voorwerp'), da-nah-wah'uwsdi (Oostelijke Cherokee: 'kleine oorlog') of Tewaarathon (Mohawk: 'klein broertje van de oorlog'). Met dit spel trainden zij de jonge mannen van de stam, bereidden hen voor op de oorlog en vochten zij conflicten uit tussen stammen. Het veld was groot (500 meter tot enkele kilometers lang) en het spel duurde lang (twee of drie dagen).

De sport kreeg zijn naam door Franse verkenners die de native Americans het spel zagen spelen. Een wereldwijd bekende maar onjuiste verklaring voor de naam lacrosse is dat de vorm van de stick de Fransen deed denken aan de staf die gebruikt werd door een bisschop, in het Frans aangeduid met croisier. In werkelijkheid is crosse een algemene Franse term voor elke stok, kolf, slaghout in een balsport. Een hockeystick is in het Frans ook een crosse. De naam is dus een verwijzing naar de kolf en misschien een verwijzing uit een zin als "le jeu de la crosse" ("Het spel met de kolf").

In 1856 richtte Dr. William George Beers, een Canadese tandarts, het lacrosseteam Montreal Lacrosse Club op en in 1867 stelde hij de regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse. Hij legde onder andere de lengte van een wedstrijd en de afmetingen van een lacrosseveld vast. De eerste gespeelde wedstrijd onder de regels van Beers was het Upper Canada College tegen de Toronto Cricket Club in 1867. De wedstrijd eindigde 3-1 voor Toronto Cricket Club.

Tegen het begin van de twintigste eeuw begonnen steeds meer high schools, colleges en universiteiten het spel te spelen en lacrosse werd een medaillesport in 1904 en 1908 op de Olympische Spelen. In 1928 werd lacrosse tevens gespeeld als demonstratie sport op de Olympische Spelen in Amsterdam. In het Olympisch Stadion zijn hier nog afbeeldingen van te vinden.

 

Lacrosse in Nederland

Lacrosse wordt in Nederland gespeeld sinds 2000. Studenten die op uitwisseling geweest waren in Engeland en Amerika brachten de sport naar Nederland. In Maastricht resulteerde dit in de eerste lacrosseclub van het land. In dezelfde tijd ontstonden er ook initiatieven in Amsterdam en iets later ook in Groningen en Emmen. Utrecht, Den Haag en Rotterdam volgden snel en niet veel later werden de eerste onderlinge wedstrijden gespeeld.

De Nederlandse Lacrosse Bond is opgericht op 2 april 2004. In 2006 is de eerste reguliere competitie gehouden. Met in de herfst de Erik Vogels Cup (herfstcompetitie voor de heren) en voor de dames de Suzan Shemesh Cup. De landelijke competitie werd toen enkel in het voorjaar gehouden.

Vanaf 2006 word het jaar afgesloten met een finaleweekend (NK Lacrosse). De eerste editie is gehouden in Maastricht, waar 4 herenteams aan mee deden. Voor de aanwezige dames is toen een mixed wedstrijd georganiseerd.

Inmiddels is er al jaren een landelijke competitie, die van oktober tot december loopt en na de winterstop van maart tot half juni. Elk jaar organiseert een andere club het finaleweekend, waar de 4 beste ploegen van de competitie om het landskampioenschap spelen. Daarnaast worden in dat weekend de promotie/degradatiewedstrijden gespeeld.

De Nederlandse Lacrosse Beker bestaat sinds 2012 en wordt jaarlijks gespeeld. De beker competitie bestaat uit 3 speeldagen door het jaar heen, waarvan de finalewedstrijden in Amersfoort worden gespeeld.

De Nederlandse Lacrosse Bond is sinds 15 mei 2012 toegetreden als lid van het NOC*NSF. Hierdoor kan de NLB ondersteuning krijgen bij het maken van het beleid en is het makkelijker om krachten te bundelen met andere sportbonden. Deze kennisdeling zorgt ervoor dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

In 2012 is het EK Lacrosse in Amsterdam georganiseerd. De organisatie lag in handen van een stichting in samenwerking met de Nederlandse Lacrosse Bond. Gedurende twee weken hebben Europese landenteams om het kampioenschap gestreden. Het toernooi was zowel voor de dames als de heren, wat dit een van de grootste lacrosse evenementen ter wereld maakte. De heren hebben hier een vierde plek weten te bemachtigen. De dames van het Nederlands team zijn als zevende geëindigd.

In 2017 hoopt de Nederlandse Lacrossebond haar 1000e lid te verwelkomen en daarnaast worden er de afgelopen jaren inmiddels ook scheidsrechters-, trainers- en sport-EHBO cursussen georganiseerd voor alle leden. Zo groeit de bond langzaam door naar een volwaardige sportbond, waar iedereen zich thuis kan voelen.