• Agenda

Nieuws

Inclusion & Diversity binnen Lacrosse – het verhaal van Kylr

Eigenlijk wist hij op de lagere school al dat hij niet echt in een hokje paste. Het iriteerde hem als mensen hem als meisje aanspraken, en hij voelde zich anders. Maar toen hij in groep 8 een van zijn klasgenoten vertelde dat hij soms liever een jongen dan een meisje zou zijn, viel dit niet echt goed – zeg maar gerust een traumatische ervaring. En zo duurde het toch nog wel een paar jaar voordat hij het gesprek met zijn moeder aandurfde. Letterlijk stond hij een uur lang te twijfelen op de drempel van zijn kamer. Uiteindelijk sprintte hij naar de woonkamer waar zijn moeder zat. “Mam, jij zal toch altijd van me houden?”, waarna het hoge woord eruit kwam: Kylr wilde niet langer door het leven als meisje. Zijn moeder begreep het, meteen, er waren veel tranen, maar er was ook opluchting. En zo stapte Kylr over de drempel naar zijn nieuwe leven.

Na zijn moeder volgde al snel zijn vrienden, klasgenoten en ten slotte zijn Lacrosse teamgenoten. Daniël, zijn trainer, vatte het nieuws goed op, en gaf hem desgevraagd meteen een mannenstick. “Ik dacht dat iedereen het meteen wel zou opvallen, maar niet dus.” Tijdens de warming-up greep hij zijn kans en vertelde het team dat hij niet langer een meisje wilt zijn. En of er nog vragen waren. Ja, die waren er wel, over zijn nieuwe naam, hoe je die uitsprak. Maar verder niets dan positieve reacties. “Een van de teamleden kwam meteen aanrennen om me een knuffel te geven.”

“Bij Lacrosse wordt niet zo snel opgekeken als je anders bent, dat is ook waarom ik een keer ben meegegaan met een klasgenoot, die ook bepaald niet ‘standaard’ is.” Hoewel Kylr’s fysieke behandeling nog moet starten (hij staat op de wachtlijst van de VUMC genderpoli), start hij volgend seizoen wel in het mannenteam. Of hij het daar gaat vertellen? “Niet iedereen zal het weten, ik stel me gewoon voor als Kylr en vragen mag altijd.”

Dat het verhaal van Kylr geen uitzondering is, beaamt Sander Palfenier, voorheen NOC*NSF Liaison binnen Lacrosse Nederland. “Sport werkt verbindend en is een plek waar iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn. Sportbonden hebben de taak zich hier actief voor in te zetten. Wat mooi is om te zien is dat hier op nationaal niveau binnen het NOC*NSF veel aandacht voor is, maar ook internationaal binnen de Internationale bond World Lacrosse, die ‘inclusie’ als één van de kernwaarden heeft omarmd.”

Meer lezen?

Internal federation World Lacrosse: https://worldlacrosse.sport/about-world-lacrosse/

NOC-NSF: https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/voel-je-thuis-in-de-sport/diversiteit-en-inclusie