Geschiedenis

Geschiedenis van lacrosse in Nederland

Lacrosse wordt in Nederland gespeeld sinds 2000. Studenten die op uitwisseling geweest waren in Engeland en Amerika brachten de sport naar Nederland. De eerste club werd opgericht in Maastricht en al snel volgden Amsterdam, Groningen en Emmen. Niet veel later werden de eerste onderlinge wedstrijden gespeeld.

De Nederlandse Lacrosse Bond werd opgericht op 2 april 2004 en organiseerde in 2006 haar eerste competitie, afgesloten met een finaleweekend in Maastricht. Er deden 4 herenteams mee. In de eerste jaren werd de landelijke competitie in het voorjaar gespeeld en werd de herfst gebruikt voor de bekerwedstrijden met de Erik Vogels Cup voor heren en de Suzan Shemesh Cup voor dames. 

2012 was een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van lacrosse in Nederland. Nederland was de host voor het EK lacrosse. Gedurende twee weken hebben Europese landenteams om het kampioenschap gestreden. Het toernooi was zowel voor de dames als de heren, wat dit een van de grootste lacrosse evenementen ter wereld maakte. De dames eindigde als zevende en de heren grepen net naast de medailles met een vierde plek. 

Ondertussen is de bond gegroeid tot zo'n 1200 leden, met meerdere divisies in zowel heren als dames veldlacrosse. Er is een jeugd en box competitie en een actief oranje programma.